Te gast in Exposure Value: Bruno Vermeersch 'Black Glow' 15 APR - 14 MEI 2017

Geen vlugge consumptie van een beeld, maar slow photography. Geen verhaal, maar textuur in zwarte olie, glimmend in het licht. Geen printer of ontwikkelbad, maar een borstel. Honderd jaar fotogeschiedenis in één beeld. In de wereld van de gebanaliseerde selfie, de onmiddellijke toegang tot elk beeld, komen de fotos van deze tentoonstelling tot stand op een heel trage manier. Eerst wordt een digitaal beeld genomen, waarvan een zeer groot negatief wordt gemaakt. Van dit negatief wordt een contactdruk gemaakt. Het beeld wordt verder ontwikkeld door het papier in te wrijven met een borstel verzadigd met oliebevattende zwarte inkt. Daarna moet het beeld één jaar drogen. Van slow photography gesproken.. De beelden vertellen geen specifiek verhaal, dragen geen filosofisch idee uit en hebben geen boodschap. Toch bevatten ze ook een “moment décisif”, namelijk de juiste lichtinval en lichtverdeling op het juiste moment. Licht kan maar schijnen in de duisternis: black glow. Daarmee leunen deze foto’s sterk aan bij de picturalistische beweging van het begin van de 20ste eeuw. Toch is de beeldtaal helemaal anders en hedendaags: honderd jaar fotogeschiedenis in één beeld. Bruno Vermeersch

© 2017 by Exposure Value. Proudly created with Wix.com